Ganoderma

vagy pecsétviaszgomba a gyógynövények királya
További információk

A ganoderma történet

A Ganoderma Lucidum gyógygomba bemutatása. (Videó 2 perc)

A Ganoderma Lucidum gyógygomba ismert nevei:

 • magyarul: pecsétviaszgomba,
 • japánul: reishi,
 • kínaiul: lingzhi.

A Hagyományos Kínai Gyógyászatban évezredek óta megkülönböztetett tisztelet övezi a lingzhi-t. Már a legelső kínai gyógyszerkönyvben, Shennong gyógynövénykönyvében is a legmagasabb minőségű „gyógyszerek” közt szerepel. Ugyanebben a műben 6 színváltozatát írják le, melyekről mára kiderült, hogy külön gombafajok.
A vörös színű lingzhi-t a pecsétviaszgombával (Ganoderma lucidum) azonosították, mely javítja az állóképességet, fokozza a szervezet öngyógyító képességét, segít abban, hogy megőrizzük egészségünket, és hosszú életet élhessünk.

Ganoderma a természetben

Kirándulásaink alkalmával az erdőkben rengeteg vadon növő gombával, köztük ganoderma gombával is találkozhatunk.

A ganoderma vagy pecsétviaszgombának több mint 200 alfajtája létezik, viszont ezek közül, csak néhány az, mely megfelelően magas gyógynövény hatóanyaggal rendelkezik.

A vadon növő Ganodermát nehéz begyűjteni. Ha valaki véletlenül rá is bukkan egy-egy példányra, a gomba hatóanyagtartalma legtöbbször már közel sem optimális, emiatt hatása nehezen kiszámítható. Mivel a vadon növő példányok gyűjtése esetleges, így az ebből készült termékek minőségének standardizálása szinte lehetetlen.

1970-ben a Kiotói Egyetem Élelmiszertudományi Kutató Intézetének egyik technikusa, Dr. Yukio Naoi sikeresen alkalmazta a „spóraszétválasztó termesztési módszert” a Ganoderma termesztésére. A módszert 1975-ben vezették be Ázsiában. Mivel a klíma és a talaj rendkívül kedvező, ez az eljárás mára széles körben elterjedt.

Sikeres termesztés

A ganoderma fontos alkotóelemei

Szerves germánium (Ge)

Akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a Ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négy-hatszor annyi, mint amennyi a ginszengben (Panax ginseng) található.

Poliszaharidok

Ezek az egyszerű cukrokból álló óriásmolekulák hatékonyan támogatják az immunrendszer optimális működését. Több gomba-poliszacharid esetében a kutatások tumorgátló hatást igazoltak. Japánban az 1970-es évek végétől törzskönyveztek gomba-poliszacharidokat tartalmazó gyógyszereket, melyeket azóta is a klinikai daganatterápia kiegészítéseként (adjuváns terápia) alkalmaznak.

Keserű íz

A pecsétviaszgomba keserű ízéért első sorban a különböző triterpének felelősek. Minél magasabb egy gombafaj triterpén tartalma, az íze annál keserűbb. A Ganoderma triterpén vegyületei antivirális hatásúnak bizonyultak.

A Ganoderma igazolt gyógyhatásai:

A pecsétviaszgomba kiterjedt és kúraszerű alkalmazása

 • javítja az immunrendszer működését (immunmoduláns hatású),
 • segít a leromlott egészségi állapotú betegek gyógyulásában,
 • tumorellenes, kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében
 • májvédő,
 • kemo- és radiopreventív,
 • fekély ellenes,
 • vírusellenes,
 • magas vérnyomás ellenes,
 • koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő,
 • vérrögképződést gátló,
 • antidiabetikus,
 • antioxidáns

Bővebben lásd:
A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Összeáll. Dr. Szabó László Gy., Dr. Babulka Péter, Fődi Attila. [2., jav., illusztrált kiad.]. Budapest : DXN Europe Kft., 2012. 36 p. ISBN 978-963-08-3137-6

Hatóanyag

Tájékoztató videók

Miért DXN ganoderma és spirulina?

 

Ebben a videóban a DXN alapítója Datuk Dr. Lim Siow Jin válaszol a ganodermábal és a spirulinával kapcsolatos kérdésekre.

 

Válaszd a legjobb ganodermát!

 

Ebben a videóban bemutatjuk, hogyan választottuk ki a legjobb ganodermát, hogyan dolgozzuk fel és miért ez a legjobb a piacon.